نشستن سر میز یا سفره در مهمانی ها آداب و اصولی دارد که هم میزبان و هم مهمان باید رعایت کنند.حال در برگزاری مهمانی های رسمی و تشریفاتی این قوانین کمی سفت و سخت تر است.این آداب تقریبا در تمام دنیا مرسوم است و اگر شما به یک مهمانی رسمی در جایی دعوت شدید و یا به یک رستوران در هر کشوری رفتید بهتر است آنها را رعایت کنید.ما در این مطلب این قوانین را بطور خلاصه بیان کرده ایم.
نحوه نشستن:
بهتر است آقا و خانم میزبان در دو انتهای میز غذاخوری یا سفره و یا در وسط میز روبروی یكدیگر بنشینند تا بتوانند از کم و کاستی سفره با خبر شوند
- اگـر فرد مهمی میهمان بود میباید وی سمت راسـت خانم میزبان و همسرش سمت راست میزبان آقا نشانده شود.
- بطوری كلی طرز قرار گرفتن میهمانان باید طوری ترتیب داده شود كه هیـچ دو مـــرد و هیچ دو زنی كنار یكدیگر قرار نگیرند.
-زوج متاهل باید روبروی یكدیگر و زوج نامزد باید در كنار یكدیگر بنشینند
-بهتر است گروههای سنی در كنار یكدیگر بنشینند به طوری كه بزرگترهای فامیل در راس میز و جوانترها سمت دیگر.
زمان صرف غذا:
اگر مهمان هستید منتظر آمدن میزبان بمانید و اگر میزبان هستید زیاد مهمانان را منتظر نگذارید و بی درنگ به آنها بپیوندید و برای خوردن غذا به آنها تعارف کنید.
جهت پذیرایی:
غذا باید در جهت عقربه های ساعت و از چپ به راست سرو گردد. و همچنین غذا از سمت چپ افراد سرو شده و ظروف غذا از سمت راست میهمانان جمع آوری شود.
دستمال سفره:
دستمال سفره هنگام شروع صرف غذا بایستی روی زانو قرار داده شود و تا انتها همان جا باقی بماند. دستمال سفره تنها مخصوص تمـیز كردن مختصر دهان است و از آن برای پاک کردن صورت و یا پیشانی استفاده نمی شود. اگر خــواستـید صندلی خود را برای مدت كوتاهی ترك كنید باید دستمال سفره خود را روی صندلی قرار دهید كه دیـگـران و پیـش خــدمت متوجه آن گردند. هنگام پایان یافتن صرف غذا دستمال سفره را تا یا مچاله نکنید بلکه آن را بطور مرتبی روی میز و سمت راست بشقاب خود قرار دهید.
کارد و چنگال:
اگر با کارد و چنگال غذا نوش جان می کنید برای بریدن و خرد کردن چنگال را با دست چپ و کارد را در دست راست گفته و سپس با چنگال آن را محکم نگه دارید و با چاقو ببرید.بعد چنگال را به دست راست منتقل کرده و غذا را میل کنید.برای جدا کردن استخوان یا غضروف به هیچ وجه از دست استفاده نکنید.از قاشق و چنگال کمک بگیرید و آن را گوشه بشقاب خود بگذارید.
تنها غـذاهـایی را كـه شمـا مـجازید با دست بخورید عبارتند از: تكه نان، بلال، گـوشـت دنـده هـا،صــدف و خرچنگ خوراكی، بال و استخوان مرغ، ساندویچ، میوه های كـوچـك، شیرینی، سیب زمینی سرخ كرده، چیپس، ترشی، سبزی ، پیتزا.
حین صرف غذا:
در هنگام صرف غذا به هیچ عنوان نباید میز غذا را ترك كنید مگر در موارد اضـطراری مانند رفتن به دستشویی و یا داشتن حالت تهوع. در ایــن هنگام عذرخواهی كنید و میز را ترك كنی و دستمال سفره را روی صندلی قرار دهید.
- اگر تكه هایی از غذا میان دندانهایتان گیر كرد با عذر خواهی میز را تـرك كـرده و بــه دستشویی بروید سپس آن را خارج كنید
- اگر حشره، تار مو و یا هر چیز دیگری را در غذای خود پیدا کردیدلازم نیست همه بفهمند ، بلكه مخفیانه آن را از غذایتان خارج كنید.
- هنگام صرف غذا خود را نخارانید، سرفه نكنید و بینی خود را تمـیـز نـكنـیـد. هـرگـاه خواستید عطسه كنید حتما جلوی دهان و بینی خود را با دستمال بگیرید.
- هنگام صرف غذا خم نشوید و صورت خود را به سمت غذا نبرید بـلكه غذا را توسط قاشق و چنگال بسمت دهان خود ببرید.
- اگر چیزی روی میز خواستید كه دستتان به آن نمیرسید خـودتان سعی نكنید آن را بردارید بلكه از فردی كه به آن نزدیك است بخواهید كه آن را به شما بدهد واگر فردی از شما درخواست نمك و یا فلفل نمود، هـم فلـفل و هم نمك را به وی بدهید حتی اگر فرد تنها یكی از این دو را درخواست كرده باشد
- هنگامیـكه غذا خوردنتان پایان یافت هیچگاه بشقابتان را به سمت جلو هل ندهید این عمل خلاف آداب معاشرت میباشد.
- در روی صندلی راست و مستقیم بنشینید هیچگاه بجلو و یا عقب خم نشوید.
- حین صرف غذا از موضوعات دلنشین و مطـبـوع صحبت کنید و از موضوعات بحث انگیز و ناخوشایند پرهیز كنید.
- آرام و با حوصله غذا بخورید. غذا خوردن شتابزده بی حرمتی به میزبان میباشد.
-لقمه های كوچك برداشته و با دهان بسته غذای خود را بجوید. هیچ گــاه بـا دهان باز غذا را نجوید و یا با دهان پر صحبت نكنید.
- اگـر قـاشـق و یـا كـارد و چـنـگال شـما بـه زمیـن افـتاد آن را بـردارید و به میزبان و یا پیشخدمت بدهید و تمیز آن را درخواست كنید.
- هیچگاه پیش از چشیدن غذا به آن ادویه اضافه نكنید ایـن عمل بی احترامی به میزبان و آشپز میباشد.
- هیچگاه سر میز غذا سیگار نكشید.
- پیش از نوشیدن مایعات لبهای خود را بـا دسـتـمال پاك كنید تا جای لك چربی روی لیوان شما نمایان نگردد.
- هنگامیكه در رستوران میهمان می باشید هیچگاه باقی مانده غذایتــان را به خانه نبرید و سعی كنید غذای گرانقیمتی سفارش ندهید
-از واژه های "متشكرم" و "لطفا" در میز غذا بسیار استفاده كنید.
- در رسـتـوران بهـتــر است غذایی سفارش دهید كه صرف آن با كارد و چنگال مقدور باشد. غذاهایی كه باید با دست خورده گردند را به موقعیتهای غیر رسمیاختصاص دهید.
- هنگام صرف غذا سر خود را شانه نكرده و یا با لوازم روی میز بازی نكنید. بـا صدای بلند نیز صحبت نكرده و دستكش نیز دست نكنید.
-سعی كنید رومیزی را تا انتهای صرف غذا پاكیزه نگاه دارید.
هورت نکشید:
هرگاه سوپ داغ بود برای خنك كردن آن را فوت نکنید و به هم نزنید بلكه صبر كنید تـا خودش خنك گردد. چای را نیز برای خنك شدن در نعلبكی نریزید.هنگام صرف سوپ قاشقتان را تماما بداخل دهان نبرده و هورت نكشید بلكه از لبه قاشق سوپ را اندك اندك بنوشید.
صرف دسر:
اگر با غذا ویا دسری پذیرایی شدید که نمی دانید چگونه باید آن را میل کرد بهتر است کمی خود را با نوشیدنی ها سرگرم کنید تا دیگران شروع به تناول نموده و نحوه ی صحیح خوردن آن را یاد بگیرید.
هنگام سفارش غذا در رستـوران اگر از نـوع و مـحـتـویـات غـذای مـورد نــظر آگاهی نداشتید، از پیشخدمت كمك بخواهید.
پایان صرف غذا
هنگای كه صرف غذایتان پایان یافت بـاید كارد و چنگال خود را به صـورت اریـب روی بشـقـاب قـرار دهـیـد. اگــر هـم خواستید كه میز را برای مدت كوتاهی ترك كنید، بـاید كـارد و چنگال را بصرت ضربدری روی بشـقاب قرار دهید تا دیگران و پیشخدمت مطلع گردند كه شما بازخواهید گشت.
- هیچ گـاه كـارد و چـنـگال و قـاشقی را كــه استـفاده كرده اید را مجددا روی میز قرار ندهید بلكه آنها را روی بشقاب بگذارید. - هنگامیكه از غذا خوردن فارغ شدید دستتان را روی زانو و یا میز (مـچ دست روی لبه میز) قرار دهید. هیچگاه هنگام صرف غذا آرنج خود را روی میز قرار ندهید.
- همیشه در انتهای صرف غذا از مـیـزبـان و یـا آشــپز تشكر كرده و از غذا تعریف كنید حتــی اگــر غذا زیاد هم خوشایند نبود باز تشكر كنید. لازم نیـست دروغ بگویـیـد، مـثـلا میتوانید از سس غذا تعریف كنید.
اگر روی لباس دیگری چیزی ریختید:
هـرگـاه چـیـزی را ســهوا روی لباس میهمان دیـگـری ریخـتـیـد بـا خـونسـردی از وی عذرخواهی كرده و بگذارید خود فرد و یا پیشخدمت آن را تمیز كند خودتان اقدام بـه تمیز كردن لباس فرد نكنید.تنها در صورت لزوم به وی کمک کنید.
چیدمان رسمی میز:
طـرز چــیدن میز معمولا به این قرار است: بشقاب در وسط، قاشق، كـارد و لـیـوان سمت راست و چنگال، دستمال سفره و نان سمت چپ